La 2 estrena la sèrie documental “ESPAÑA, EL SIGLO XX EN COLOR”

Minoria Absoluta, productora que ha dedicat els últims anys a realitzar documentals històrics com España en dos trincheras, la guerra civil en color; Cría, Reza, Ama o Generalísimo, la vida del dictador en color, ha produït per a RTVE la sèrie històrica España, el siglo XX en color.

España, el siglo XX en color s’estrena dimecres  21 de desembre a les 22.00 hores a La2.

Aquest projecte produït per RTVE, és una ambiciosa producció històrica de 6 capítols d’1 hora cadascun, que retrata el segle XX com mai s’havia vist, a tot color. Gràcies a un exhaustiu procés d’acoloriment, veurem imatges inèdites del segle XX en qualitat HD i a color. Una nova manera de veure el passat que ens permetrà entendre el present.

España, el siglo XX en color és la primera sèrie documental que produeix RTVE amb material d’arxiu acolorit.

Aquesta producció s’ha realitzat amb la col·laboració de Filmoteca Espanyola, institució dedicada a la preservació i difusió del més gran llegat audiovisual que hi ha al nostre país.

La sèrie està creada per a entretenir als espectadors, alhora que, per a divulgar la nostra història d’una forma didàctica, i sense renunciar a l’espectacularitat i proximitat que ens ofereixen les imatges d’arxiu en color.

España, el siglo XX ens parla de la nostra història, no només des de la perspectiva dels grans esdeveniments, sinó també d’aquests moments que reflecteixen la petita història de la vida quotidiana.

S’hi pot veure un joveníssim Alfons XIII, que acaba de ser proclamat rei, a Concha Piquer en el primer enregistrament cinematogràfic sonor en castellà, el cop d’estat de Primo de Rivera de 1923 i el naixement de la segona república; la Guerra Civil Espanyola, el naixement de la dictadura de Franco; la mort de Manolete, el naixement de SEAT i de Televisió Espanyola, l’arribada del turisme, l’aparició d’ETA, les primeres manifestacions, el naixement del sindicalisme i el feminisme, la mort de Franco i l’arribada de la democràcia amb l’aparició d’un nou moviment cultural.

EPISODI 1

España, el siglo XX: Los años 30 parte 1

Espanya és, en el primer terç del segle XX, un país endarrerit, pobre i corrupte, però la mobilització popular i les ànsies de canvi donen com a resultat el naixement de la Segona República i amb ella, l’oportunitat de modernitzar el país. Però les pressions de militars i dels quals es resisteixen al canvi, portaran un desenllaç fatal.

EPISODI 2

España, el siglo XX: Los años 30 parte 2

Un grup de militars es revolten contra el govern de la República i esclata la guerra civil. La vida de milions d’espanyols es veu alterada per una guerra que enfronta germans contra germans, veïns contra veïns o amics contra amics. Tres anys de guerra que destrueixen el país i desemboquen en la victòria dels revoltats i l’inici de la dictadura de Franco.

EPISODI 3

España, el siglo XX: Los años 40

Els 40 són els anys de la postguerra, amb el país destruït, la fam i la repressió dels vencedors. Comença la dictadura de Franco i, amb ella, el retorn dels costums conservadors, tradicionals i religioses. La repressió s’acarnissa amb els espanyols, però especialment amb les dones, que perden de cop totes les seves llibertats.

EPISODI 4

España, el siglo XX: Los años 50

En els anys 50 veiem una Espanya que a poc a poc es va recuperant de les seves ferides. Encara que la dictadura continua sent repressiva, i l’Església controla la moral dels espanyols, la població comença a veure la llum a final de túnel. L’arribada dels suports dels Estats Units permet que el país surti amb prou feines de la pobresa.

EPISODI 5

España, el siglo XX: Los años 60

Espanya en els 60 canvia de pell. L’arribada del turisme permet un desenvolupament econòmic sense precedents. Els cotxes es fan presents i el país es modernitza amb la construcció d’autopistes i aeroports. En aquesta dècada el contrast és enorme entre una societat que rejoveneix i una dictadura que envelleix.

EPISODI 6

España, el siglo XX: Los años 70

Els anys 70 comencen amb una Espanya expectant a veure què passa amb la dictadura. Hi ha ganes de canvis, però el franquisme es resisteix fins a la mort del dictador. Arriba la Transició i amb ella, la democràcia. Els espanyols tornen a votar. Encara que les dues dures crisis econòmiques retornen a Espanya a la realitat de ser un país amb enormes mancances.

España, el siglo XX ens ofereix una oportunitat única de conèixer i entendre el nostre passat.

“A lo largo de 1 año, hemos tenido el privilegio de tocar con las manos la historia de nuestro pasado gracias a todo el material de archivo que recoge la Filmoteca española. Para mi, una mujer del siglo XXI, ha sido muy emocionante descubrir y acercarme a los pueblos, a las costumbres e incluso a los rostros de las personas que han escrito la historia del siglo XX en España”.

Eulàlia Gómez Duran – Directora

Colaborar en “ESPAÑA, EL SIGLO XX EN COLOR” ha supuesto un reto profesional enorme y un viaje emocional extraordinario. En todos los sentidos. Conocer de dónde venimos y cómo hemos llegado hasta nuestros días es imprescindible para entender quienes somos y para poder mirar al futuro.

Josep Serra Mateu – Director

“Colorear el material de archivo nos ha permitido producir series documentales históricas que han dado la vuelta al mundo y que han acercado este formato a las nuevas generaciones”.

Francesc Escribano – Productor Executiu

“Conocer nuestra historia reciente es necesario para evitar manipulaciones y engaños. Pero, más incluso que eso, conocer nuestra historia es algo apasionante. Y entretenido. Ojalá lo hayamos sabido transmitir”.

Manel Lucas – Guionista

“Ver el pasado, que a menudo aparece tan distante, en color, cambia la perspectiva del mismo. Para mí ha sido un gran placer poder ayudar a revivir ese tiempo junto a un equipo de profesionales de primera categoría. Nos hemos corregido mutuamente, nos hemos reído y hemos hecho lo mejor que sabemos hacer”.

Antonio Cazorla – Asesor histórico

 

Fitxa Artística:

Direcció: EULÀLIA GÓMEZ DURAN i JOSEP SERRA MATEU / Producció Executiva: FRANCESC ESCRIBANO
 / Producció Executiva RTVE: ROSA PÉREZ ROA / Producció Executiva Minoria Absoluta: DAVID FELANI
 / Guió: MANEL LUCAS / Assessor Històric: ANTONIO CAZORLA / Direcció de Producció Minoria Absoluta: MIREIA GAITÁN
/ Direcció de Producció: JORDI MARQUÈS
 / Editor: ROGER GISPERT i GERARD RIBAS
 / Disseny de So: FRANCESC GOSALVES / Colorista: ALINE BIZ
 / Grafisme: SERGI ESGLEAS / Documentació: LISA BERGER / Coordinació Filmoteca Espanyola: ARACELI UZQUIANO / Revisió Fotoquímica: MARIA DE LA MAR VALVERDE i JULIA NATÁLIA / Fons Fílmics: ÍKER ROMERO / Escáner: ÓSCAR CERDÁN / Color ArtDirector: STANTON RUTLEDGE
 / Color Producer: VIVEK RAO
 / Narradora: ELSA PINILLOS / Ajudant d’Edició: ANNA BELL



Més notícies

Jules Verne

L’IDEAL Barcelona presenta Jules Verne 200 l’experiència immersiva més ambiciosa

Llegeix-ne més Path 3 Copy 4 Created with Sketch.
Llegeix-ne més

El mestre que va prometre el mar premiada a Califòrnia

Llegeix-ne més Path 3 Copy 4 Created with Sketch.
Llegeix-ne més