Arriba a les llibreries El llibre blanc del Polònia

Dia a dia, esquetx rere esquetx, tots els secrets del programa líder dels dijous a la nit a TV3, explicats pels seus protagonistes.

A les 10 de la nit del 16 de febrer del 2006, Polònia va començar a caminar a TV3. En el primer esquetx, Queco Novell interpretava el president Maragall. Des d’aleshores, aquests trenta minuts d’humor s’ha reproduït setmana a setmana, cada dijous a la nit, quaranta setmanes l’any, durant quinze anys, convertint-se en el programa televisiu més celebrat a Catalunya seguit per centenars de milers d’espectadors.

El llibre, coeditat per Minoria Absoluta, TV3 i Ara Llibres, recull la història del programa a través d’anècdotes, fotografies inèdites i reflexions de tots els membres de l’equip que el fan possible. Les seves pàgines expliquen com s’ha fet el Polònia i les diverses etapes que ha viscut, sempre mantenint els criteris de qualitat, d’equilibri i de transgressió que li van donar l’empenta inicial.

Entre les seves pàgines, hi descobrim des de la gestació i l’estrena del primer programa, els titulars més celebrats, la feina dels guionistes per fer gags de l’actualitat més rabiosa, com s’han preparat els ja mítics musicals i fins i tot, les picabaralles amb alguns dels personatges parodiats. Un homenatge al Polònia què és també un reflex de la història dels darrers quinze anys dels catalans i catalanes.  S’hi inclouen també textos d’alguns dels personatges imitats: Artur Mas, Carme Ruscalleda, David Fernàndez, Carlos Carrizosa, Dolors Sabaté, Laura Borràs, Jordi Cuixart, Empar Moliner, Jordi Basté, Mònica Terribas, Pablo Iglesias, Jordi Évole, José Montilla, Miquel Iceta, Oriol Junqueras i Pere Aragonès.

Quinze anys donen per a molt. Hem parodiat sis presidents de la Generalitat, tres presidents espanyols, dos reis i centenars de personatges públics: polítics, artistes, presentadors de televisió, escriptors, cuiners, banquers i, darrerament, científics. De vegades hem estat injustos, poc subtils, simplificadors o potser ens hi hem acarnissat massa. Però en conjunt, crec que el Polònia ha estat un intent honrat de demostrar a tots els catalans i les catalanes que en aquest país, com en qualsevol altre, no hi ha res que no pugui resultar ridícul.

Toni Soler

Més notícies

El mestre que va prometre el mar premiada a Califòrnia

Llegeix-ne més Path 3 Copy 4 Created with Sketch.
Llegeix-ne més
èpic nails

Èpic Nails al festival INPUT de televisió

Llegeix-ne més Path 3 Copy 4 Created with Sketch.
Llegeix-ne més